KAPITEL 6: TIDRAPPORT
1
Innehåll
Kapitel 6
Tidrapport
Dokumentation
Medverkande
Noter

Nästa kapitel
Föregående kapitel
Kapitel 6Då Slakthusområdet invigs 1912 är det en högmodern anläggning för effektiv kötthantering i stor skala, byggt för att ersätta Stockholms alla små ohygieniska bakgårdsslakterier. Innanför bommarna som avgränsar området från staden finns grå kalkstensbyggnader i jugendstil, boskapsfållor, stallar, slakterier, kylhus, järnväg och vattentorn. Slakthusområdet är en uppvisning av det senaste inom ingenjörskonsten. Hit kommer nu boskapsägare för att slakta sina djur.

Hundra år senare har staden växt. Tunnelbana har anlagts intill området och den närliggande stationen har hunnit byta namn ett antal gånger: från Slakthuset till Isstadion, till nuvarande Globen. Bommarna till Slakthusområdet är öppna och truckar och kyltransporter samsas med vanliga bilar. Många svänger in till Systembolaget, som flyttade hit när arenabygget inleddes. 2012 firar Slakthusområdet 100 år som stockholmarnas kylskåp. Samtidigt som staden planerar för jubileum står de i startgroparna för att avhysa nuvarande hyresgäster och flytta stora delar av verksamheten. Inför den kommande omvandlingen av området riktas mycket uppmärksamhet mot byggnaderna och den fysiska platsen. Vad ska rivas? Vad ska få finnas kvar? Vad är av kulturhistoriskt intresse? Få diskussioner rör människorna bakom fasaderna. Vilka arbetar här? Vad arbetar man med? Hur tänker man kring framtiden och sitt eget arbete?

Tidrapport är berättelsen om hur det är att arbeta i Slakthusområdet idag och genomförs som en guidad tur med minitåg genom området.




TidrapportSlakthusområdet, 23 september 2012

En kylig söndagseftermiddag i september tuffar ett litet tåg genom det helgtomma Slakthusområdet. Uppför stora breda Hallvägen, runt Stora Skorstensgränd, in i smala prång, genom gränder, förbi lastintag och uppställningsplatser. Ur tågets högtalare hörs en berättarröst. Det är ett ljudspår som bygger på fragment ur ett antal längre intervjuer med ett tjugotal personer som arbetar i området. När tåget passerar den eftermiddagsöppna nattklubben blandas berättelsen med pumpande musik.

Vid den stora skylten intill huvudentrén är det på- och avstigning. I fyra fullsatta turer om 30 minuter skumpar tåget fram, ledsagat av ljudspåret där skådespelaren Magnus Eriksson ger röst åt Lee, Dick, Conny, Kenta, Malin och många fler. Här berättas om mat på löpande band, från massproduktion till gourmet, i familjeföretag eller storkoncern. Skiftjobb och tidiga morgnar, tunga lyft och fina skär. Om att grilla, skiva, packa och stycka efter kundens önskemål. Skala apelsin och hacka chili för hand. Lasta och lossa. Producera korv, musik, konst och matevenemang. Om synen på det egna arbetet och tankar om framtiden. Fram träder bilden av ett slags brukssamhälle med matproduktion i centrum och alla relaterade verksamheter som behövs nära intill. Styck- och korvfirmor är granne med knivslipare och bilmekaniker, kyllager, arbetskläder, lunchhak och charkstäd. På senare år har Restauranggymnasiet, Restaurangakademien och helt andra verksamheter sökt sig hit för billiga hyror, läget eller atmosfären.

Tidrapport kan laddas ner som MP3. Du kan också skriva ut en karta över Slakthusområdet med rutten markerad. Följ den på egen hand, till fots eller med cykel. Se upp för lastbilar och truckar!

Dokumentation
Tidrapport (6 min av 27 min)


Tidrapport (Ljudspår, 27 min)

Hållplats vid Slakthusområdets entré

Hållplats vid Slakthusområdets entré







Ombord på tåget





Vyer från tåget





















MedverkandeMAGNUS ERIKSSON är skådespelare

23 personer verksamma i Slakthusområdet blev intervjuade av ETT RUM MED UTSIKT inför tågturen:

BENNY (marknadsansvarig, grönsaksverksamhet)
CONNY (allt i allo, kniv- och slipfirma)
DICK (allt i allo, charkuteriverksamhet)
HENRIK (charkuteriarbetare)
ISABELLA (träningscoach)
JOEL (vd, städfirma)
KENTA (charkuterist)
LEE (grönsaksskärare)
LINA (allt i allo, restaurangutbildning)
MALIN (konstnär)
MARIE (restaurangverksamhet)
NIKLAS (produktionschef, charkuteriverksamhet)
NISSE (diversearbetare, charkuteriverksamhet)
OLIVIER (livsmedelsimportör)
PAUL (ansvarig, grönsaksverksamhet)
PEPPE (diversearbetare, charkuteriverksamhet)
ROFFE (restaurangverksamhet)
STEFAN (logistik- och lagerchef, charkuteriverksamhet)
SVEN (charkuterimästare)
THOMAS (försäljare)
TOMAS (lastbilschaufför)
X (musiker, producent)
X (butikschef)

KontaktAktuelltSvenska/English