KAPITEL 7: VITA ELEFANTER
1
Innehåll
Kapitel 7
Vita elefanter
Dokumentation
Medverkande
Noter

Nästa kapitel
Föregående kapitel
Kapitel 7Från vårt rum med utsikt har vi kunnat följa bygget av en ny multiarena från första parkett. Det som var en park med en damm och några låga industribyggnader intill, blir snart till en stor grop. Så småningom reser sig fyra sagoaktiga torn, ett skelett tar form, och till slut; en glittrande veckad fasad av perforerad aluminiumplåt. Genom arbetarna i signalfärgade skyddskläder, som rör sig mellan olika avsatser på byggnadsställningarna, börjar vi förstå byggets gigantiska skala. När arenan står klar ska den, förutom 45000 åskådare också rymma en galleria. Byggkostnaden är beräknad till 2,7 miljarder kronor.

Invigningen av Stockholmsarenan planeras till mindre än ett år efter att Stockholmsregionen fått en ny nationalarena i Solna. Att bygga multievenemangsarenor är idag en global trend. Från politiskt håll lyfts arenor fram som en viktig ingrediens för att kunna hävda sig i den internationella konkurrensen städer emellan. De byggs för stora summor pengar och för stora evenemang, men är ofta svåra att fylla med aktivitet. Lönsamheten sviktar. Arenorna har gett oss ett nytt ekonomiskt begrepp: "vita elefanter".

Albinoelefanter är heliga djur i Sydostasien. Att äga en vit elefant sägs föra med sig rikedom och välgång. Den kräver stor omsorg men kan inte användas som arbetsdjur, inte heller slaktas eller säljas och innebär en stor ekonomisk börda för ägaren. Det är den största och vackraste gåvan men den olycklige mottagaren kan inte göra någon profit på elefanten, utan måste ta väl hand om den, vilket kan leda till ekonomisk ruin. Den är på så sätt en omöjlig gåva. För mottagaren ger den status och prestige men kan samtidigt skapa problem.

Hur har arenan kommit att bli en vit elefant som alla bländas av och vill investera i? Kan vi ta gåvan från det heliga till det världsliga? Hur kan vi ta den omöjliga gåvan i bruk?

Tillsammans med koreografen Anna Källblad undersöker vi den omöjliga gåvan. Under en kväll bjuder vi in till arenaevenemanget Vita elefanter i Globen och Arenarestaurangen.
Vita elefanterGloben, 16 januari 2013

Kön ringlar lång utanför dörrarna till Arenarestaurangen. Publiken väntar på att bli insläppt. Arenarestaurangen är en del av konferensavdelningen på sjunde våningen i Quality Hotel Globe. Ett smalt, långsträckt och rundat rum i två plan, med röd heltäckningsmatta och tjocka draperier. Här kan man sitta bekvämt och ta del av evenemang inne i Globen. Lokalen är belägen på kortsidan mitt emot scenen och släpper vid utvalda tillfällen in showen ända till borden genom att slå upp fönstren in mot arenan.

Ikväll är belysningen dämpad, fönstren är öppna och Globen vilar mörk. På varje bord ligger lotusblommor, konstfullt vikta i papper. Mellan blombladen skymtar textrader. Publiken på nästan 200 personer tar plats vid borden. En klocka ljuder och alla tystnar. Ur restaurangens högtalare hörs en röst. Det är prologen till den kommande föreställningen, en inspelad läsning av texten på lotusblommorna. När rösten tystnar dämpas ljuset i restaurangen. PANG! Hockeybelysningen tänds. Ett upplyst, tomt Globen möter publikens ögon. 12 000 läktarplatser gapar tomma. Långt där nere springer plötsligt tre små sportarenor in; Globen, Hovet och Stockholmsarenan. Publiken lutar sig fram över kanten. De tre arenornas dans framförs utan musik. Ljudet av fötter, knuffar och fartvinden i dräkterna hörs hela vägen upp till Arenarestaurangen. Koreografen Anna Källblad och de tre dansarna Sophie Augot, Magdalena Eriksson och Maryam Nikandish fångar upp arenornas olika karaktärer i sin dans och tävlar mot varandra om publikens uppmärksamhet. I linje med det exklusiva VIP-arrangemanget bjuds publiken på ett glas bubbel.

Dokumentation
Vita elefanter - Prolog (Ljudspår, 6 min)
Foto: Tova Rudin-Lundell

Foto: Tova Rudin-Lundell

Foto: Tova Rudin-Lundell

Foto: Tova Rudin-Lundell

Foto: Tova Rudin-Lundell

Foto: Tova Rudin-Lundell

Foto: Tova Rudin-Lundell

Foto: Tova Rudin-Lundell

Foto: Tova Rudin-Lundell

Foto: Tova Rudin-Lundell

Foto: Tova Rudin-Lundell

Foto: Tova Rudin-Lundell

Foto: Tova Rudin-Lundell

Foto: Urban Jörén

Foto: Urban Jörén

MedverkandeSOPHIE AUGOT är dansare

MAGDALENA ERIKSSON är dansare

ANNA KÄLLBLAD är koreograf
annakallblad.se

MARYAM NIKANDISH är dansare

KontaktAktuelltSvenska/English