KAPITEL 9: PJÄSER & MARKER
1
Innehåll
Kapitel 9
Pjäser & Marker
Dokumentation
Medverkande
Noter

Nästa kapitel
Föregående kapitel
Kapitel 9Det har gått tre år sedan ETT RUM MED UTSIKT började arbetet om Slakthusområdets förändring och planerade omvandling. Kampen om Slakthusområdet är nu i full gång. Frågan gäller inte längre om utan hur och på vilket sätt området kommer att utvecklas. Strategier för att vinna spelet om värdefull mark utarbetas och allianser formas. Förhandlingar sker. Vissa öppna, andra bakom stängda dörrar.

Med tiden upptäcker vi att allt fler har synpunkter på stadens planer och agerande i processen. Artiklar skrivs, röster höjs. Facebook-grupper och intresseföreningar bildas. Kommer stadens planer på ett IKEA-varuhus och ännu ett stort köpcentrum i området att bli verklighet? Hur mycket kommer att rivas? Vad är det för slags bostäder man planerar att bygga och för vem? Blir det ett kulturhus? Nya grönområden? Farhågorna och förhoppningarna är många och varierar med olika gruppers intressen och specifika perspektiv, men det som förenar är en undran över vilka intressen som styr och vem det planeras för. Men ännu är inga planer spikade och det går fortfarande att påverka processen. Programsamrådet där staden presenterar sina planer och allmänheten har möjlighet att tycka till förväntas ske innan årets slut.

ETT RUM MED UTSIKT arrangerar därför två dagar där vi på plats vill samla så många som möjligt som på olika sätt engagerar sig i eller känner engagemang för Slakthusområdets omvandling och utveckling. Det nionde kapitlet blir en bild av detta engagemang. Ett porträtt och ett tidsdokument.

Bilden blir till genom en manifestation som visar upp och påminner om konsekvenser av en allför hårdhänt exploatering av stadens rum. Bilden i sig blir ett kollektivt monument, som till skillnad från monument ägnade åt att minnas historien vill fånga ett skeende och ta sikte på framtiden. Ett monument över en plats i ett ögonblick när olika framtider är möjliga. Vi låter bilden tillhöra alla som syns i den och vi sprider den i tidningar och tidskrifter.


Ladda ned högupplöst bild här
(Zip med tre bildfiler i olika storlekar)

Vill du använda bilden för publicering kontakta info@ettrummedutsikt.net

Slakthusområdet 13 April 2014. Foto: Carl Johan Erikson



Pjäser & MarkerSlakthusateljéernas bakgård, Bolidenvägen 22, 12 april 2014

Det är morgon och vi befinner oss i Slakthusateljéernas projektrum. Vi är i full fart med de sista bestyren inför dagens öppna verkstad. Välkomstbanderoll ska upp, färger, material och fikabord fixas. Efter veckor av intensiva förberedelser är det äntligen dags och till vår stora lycka skiner en nyvaken vårsol.

Klockan 11 slår vi upp dörrarna. Idag ska vi ha skylt- och banderolltillverkning inför morgondagens manifestation och fotografering. Det känns lite nervöst. Hur många kommer att dyka upp? Vi vet inte. I veckor har vi gått runt i området och pratat med både boende och verksamma i Slakthus- och Globenområdet. Vi har delat ut flygblad och satt upp affischer, ringt föreningar, fackförbund och pratat med journalister. Slakthusområdets framtid väcker känslor och nästan alla vi har talat med har åsikter i frågan. Det är allt från villaföreningar till verksamma på plats och arkitekter. Men hur många kommer att dyka upp idag? Vi är tre konstnärer och en arkitekt som manar till gemensam aktion och handling och inte ett politiskt parti som kallar sina trupper.

Vår oro går dock snabbt om intet. Prick klockan 11 dyker de första personerna upp. Två herrar och två damer från villaområdet precis intill som är engagerade i områdets utveckling genom en villaförening. De är nyfikna på vad vi gör och vi hamnar i ett långt samtal. Sakta men säkert ansluter fler och fler och alla utrymmen och hörn tas i anspråk. Parkeringen förvandlas snabbt till arbetsplats och ateljé. Barn och vuxna är fullt sysselsatta med att formulera budskap i både ord och bild. Nytt IKEA bad idea skriver en tioåring på sitt plakat. Ett annat lyder: Skärp dig Sten Nordin. Det är många olika idéer och synpunkter i luften och det diskuteras livligt från det lilla till det stora. Varför berättar inte Stockholms stad mer om sina planer för Slakthusområdet? Vad har ni fått för information? Vem byggs det för och vad görs det plats för - vad för slags kultur? Det är många upprörda känslor över stadens planer på ett nytt IKEA-varuhus i området.

Hela dagen är det febril aktivitet och när vi stänger portarna klockan 18 är alla utrymmen till bredden fyllda med skyltar och objekt. Det känns helt fantastiskt och vi ser fram emot morgondagen.


Hallvägen, Slakthusområdet, 13 april 2014

Klockan är strax före 10 på förmiddagen och Slakthusområdet är så gott som öde. Vi packar upp och lägger ut alla skyltar och banderoller, ordnar med avspärrningar, fika, skylift med mera. Det är mycket som behöver fixas innan manifestationen och fotograferingen, men som tur är har vi flera till vår hjälp. Thomas, som är gatuförvaltare för Slakthusområdet, är på plats och hjälper till med avspärrningen av Hallvägen. Strax därpå kommer ett gäng studenter från Nyckelviksskolan som under dagen ska fungera som våra säkerhetsvakter. I skyliften står fotografen Carl Johan Erikson och måttar ut vinkel för fotograferingen, och en efter en anländer medlemmarna ur bandet OYA Rrriotsamba och packar upp sina instrument.

Klockan närmar sig 13 och vi blir fler och fler. OYA Rrriotsamba står mitt på Hallvägen och spelar för fullt. Deras energi smittar av sig och förbipasserande stannar nyfiket till. En känsla av både karneval och manifestation sprider sig i luften. På plats är både många från gårdagens öppna verkstad men också flera nya ansikten. Det plockas bland skyltar och banderoller och snart är många av dem i luften, trots blåst som gör dem svåra att hålla i styr.

Klockan är 13 och det har blivit dags att formera oss. Högt upp i luften står konstnären Katarina Elvén tillsammans med vår fotograf och ropar direktiv i megafon: ” kan hästarna komma fram”, ” kan ni där borta sprida ut er lite”. Det påminner om en filminspelning och tar lite tid, men alla är med på noterna.

Det är svårt att uppskatta hur många vi är, på marken känns vi många. Lars Epstein, som går runt och fotograferar för DNs räkning, uppskattar oss till runt ett hundratal.

Efter vår uppställning och fotografering bjuder vi på fika. Det är muffins från Slakthusområdet och saft. Flera hänger kvar och pratar. Strax innan klockan 15 börjar vi att packa ihop. Bilden som blev resultatet från dagen finns här ovan på hemsidan. Bilden är fri att ladda ner och kan användas av alla som medverkade i manifestationen.



Dokumentation
Hallvägen, Slakthusområdet, 13 april 2014

12 april 2014 - verkstad

12 april 2014 - verkstad

12 april 2014 - verkstad

12 april 2014 - verkstad

12 april 2014 - verkstad

12 april 2014 - verkstad

12 april 2014 - verkstad

12 april 2014 - verkstad

12 april 2014 - verkstad

12 april 2014 - verkstad

12 april 2014 - verkstad

13 april 2014 - manifestation

13 april 2014 - manifestation

13 april 2014 - manifestation

13 april 2014 - manifestation

13 april 2014 - manifestation

13 april 2014 - manifestation

13 april 2014 - manifestation

MedverkandeKATARINA ELVÉN är konstnär

CARL JOHAN ERIKSON är fotograf
carljohanerikson.se

OYA RRRIOTSAMBA är ett feministiskt sambaband
rrriotsamba.com

Ett hundratal barn och vuxna som bor eller arbetar i närområdet, eller på annat sätt engagerar sig för Slakthusområdet och stadsutveckling.

KontaktAktuelltSvenska/English